Oefentherapie Cesar en zwangerschap

Oefentherapie Cesar kan u tijdens de zwangerschap helpen om klachten op te lossen of te voorkomen. Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam in relatief korte tijd grote veranderingen. De buik groeit, en hormoonhuishouding van je lichaam verandert. Je houding en manier van bewegen veranderen ook. Deze veranderingen kunnen klachten veroorzaken zoals bekkenklachten, rugklachten, bekkenbodemklachten, nek- en schouderklachten en ademhalingsklachten.

Wanneer u last heeft van pijnklachten tijdens en na de zwangerschap, kunt u binnen onze praktijk terecht bij een van de gespecialiseerde bekkenoefentherapeuten.

Rug- en bekkenpijn

Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens of na een zwangerschap. Hierdoor vindt verweking van de banden plaats, waarschijnlijk door het hormoon ‘relaxine’. Er ontstaat zodoende een (te) grote beweeglijkheid in de gewrichten. Het gevolg hiervan kan zijn dat de banden overbelast raken wanneer er grote krachten op het bekken inwerken, zoals bij zwangerschap en bevalling. Ook lage rugpijn komt veelvuldig voor bij zwangere vrouwen. Door het gewicht van de buik (en hierdoor veranderde houding), vermindering van spiercontrole en trek aan de banden van de baarmoeder aan de (onder)rug kunnen pijnklachten in de onderrug en/of liezen ontstaan. Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:

  • Versterken van spieren en leren ontspannen;
  • Houding- en bewegingsadvies gericht op een goede belasting van de rug en het bekken;
  • Gerichte oefeningen ter verbetering van lichaamshouding en de pijn te verminderen;
  • Advies gegeven over belasting en belastbaarheid, tips hoe u de rug en het bekken het beste kunt belasten.

Voor meer uitleg over bekkenklachten:

Download de VVOCM folder bekkenklachten tijdens zwangerschap

Na de zwangerschap

Na de zwangerschap kunt u bij ons terecht voor oefeningen die je helpen om de spierkracht van de rompspieren te herstellen, belangrijk als je snel last van de rug of nek hebt. Ook bekkenbodemspieren versterken na de bevalling is een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma.

Download de VVOCM folder incontinentieklachten

Moeite met ontspannen en ademhaling

Ter voorbereiding van de bevalling worden er vaak ontspannings- en ademtechnieken aangeleerd in groepsverband. Het is echter niet voor iedereen makkelijk om deze oefeningen te doen. Hebt u moeite met het uitvoeren van deze oefeningen? De oefentherapeut dan u tijdens de zwangerschap helpen om beter te leren ontspannen en de ademhaling te verbeteren en te beheersen.

Download de VVOCM folder ademhalingsklachten