Oefentherapie Cesar en ouderen

Met oefentherapie Cesar voor ouderen ondersteunen wij u in het verbeteren van dagelijks terugkerende handelingen en helpen u zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn en/of te blijven.
Fit oud worden is ieders wens. In dat proces kunt u zelf een belangrijke rol spelen, door onder andere verantwoord te blijven bewegen. De uitdrukking ‘rust roest’ is in dit geval zeer toepasselijk!

Waarom bewegen?

 • verbetert de conditie;
 • versterkt de spieren;
 • verbetert de coördinatie, zodat de kans op vallen wordt verkleind;
 • houdt de botten langer sterk;
 • houdt het lichaamsgewicht op peil;
 • heeft een gunstig effect op de spijsvertering en de suikerstofwisseling.

Voor wie? Voor iedereen, met of zonder klachten, die verantwoord wil bewegen. Voor iedereen die door allerlei oorzaken beperkt wordt in het dagelijks functioneren en daardoor steeds minder doet. Voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met osteoporose, reuma, artrose of de ziekte van Parkinson.

Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:

 • het verbeteren van de conditie op een verantwoorde manier;
 • oefeningen waardoor de dagelijkse bezigheden zo lang mogelijk uitgevoerd kunnen worden;
 • het goed omgaan met klachten en beperkingen bij aandoeningen zoals osteoporose, reuma, artrose, ziekte van Parkinson;
 • het verbeteren van de spierkracht;
 • het verbeteren van balans
 • het verbeteren van de lichaamshouding.

Behandeling is mogelijk met individuele therapie. Ook kan deelgenomen worden aan groepslessen.

Download de VVOCM folder vitaal ouder worden

Oefentherapie aan huis

Als u slecht ter been bent of om een andere reden moeite heeft om naar de praktijk te komen, kunnen wij ook bij u aan huis komen. Onze therapie ondersteunt u in het verbeteren van dagelijks terugkerende handelingen en helpt u zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn en/of te blijven.

Valpreventie

Een losliggende mat, gladde stoep of kabels over de vloer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor ouderen kan een valpartijen grote gevolgen hebben en leiden tot ernstige verwondingen, zoals botbreuken.

Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun lichamelijke conditie verslechtert.

In onze praktijk wordt het programma “Vallen verleden tijd” aangeboden, ontwikkelt door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Dit is een preventief programma voor zelfstandige senioren die zich onzeker op de been voelen, bang zijn om te vallen of al vaker gevallen zijn. Dit programma wordt gegeven in samenwerking met Ergotherapie Best- Oirschot. De ergotherapeut zal een thuisbezoek plannen om de valrisico’s in de thuissituatie weg te nemen of te verminderen. Valpreventie wordt zowel probleemoplossend als preventief gegeven. Daarnaast geven we valpreventie cursussen “Blijf in Balans”. In 3 middagen ontvangt u informatie, worden testen afgenomen en krijgt u oefeningen die u op de been houden. Voor meer informatie over de inhoud en het verloop van de cursus ‘Blijf in Balans’, klik dan hier.

Wij zijn aangesloten bij het regionale netwerk “Valnet”. ”Vallen verleden tijd” is een product uit ARCUS, paramedisch samenwerkingsverband in Best, van de ergotherapie en oefentherapie Cesar.

Looptraining

Merkt u dat u minder goed kunt lopen, of voelt u na een stukje lopen pijn, kramp of vermoeidheid in de benen? Komt u moeilijker uit een stoel of uit bed? Raakt u wel eens uit balans? Iedere dag bent u afhankelijk van het functioneren van uw lichaam. Door het ouder worden of ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Lopen, traplopen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten worden dan moeilijker. De kans op vallen neemt toe.

Het programma ”Looptraining voor senioren” programma biedt dan uitkomst. Het programma wordt in samenwerking met ergotherapie Best- Oirschot gegeven. Het programma is bedoeld voor zelfstandig wonende senioren die steeds meer moeite krijgen met lopen. Dit kan een gevolg zijn van een lichamelijke beperking, zoals bijvoorbeeld etalagebenen. Maar ook een verminderde spierkracht, conditie en balans kan problemen geven bij het lopen. De ergotherapeut adviseert over eventuele hulpmiddelen, helpt u bij eventuele aanschaf hiervan en optimaliseert uw lopen in de thuissituatie.

Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:

 • Vergroten van de loopafstand;
 • Verbeteren van coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen;
 • Verbeteren van het looppatroon;
 • Omgaan met de klacht, verhogen van de pijntolerantie;
 • Haalbare doelen met u maken en een planning om thuis zelfstandig aan de slag te gaan.

”Looptraining voor senioren” is een product uit ARCUS, paramedisch samenwerkingsverband in Best, van de ergotherapie en oefentherapie Cesar.

Hulp bij bewegen

Gemiddeld leven we tegenwoordig langer, maar met het stijgen der jaren wordt het dagelijks bewegen zoals zitten, staan, lopen, bukken en tillen, langzamerhand minder vanzelfsprekend. Spieren nemen in kracht af en de lichaamshouding verandert. Dit is een normaal proces, maar u kunt zelf veel doen om uw algehele lichamelijke conditie zo goed mogelijk te houden. Oefentherapie Cesar kan u daarbij helpen.

Er wordt aandacht besteed aan dagelijkse bewegingen, waardoor u handelingen zoals het opstaan, lopen, iets oprapen, fietsen, stofzuigen en tuinieren of andere hobby’s makkelijker kunt blijven doen.

Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:

 • Oefeningen om uw dagelijkse bewegen te verbeteren;
 • Oefeningen om de soepelheid te vergroten en de spierkracht te verbeteren;
 • Oefeningen om uw balans te verbeteren.

Aan u de keuze:

U kunt oefentherapie Cesar individueel of in groepsverband volgen. Een groep kan bestaan uit mannen en vrouwen – met of zonder klachten – die graag een gezonde en verantwoorde manier van bewegen willen leren, met als doel zo zelfstandig en optimaal mogelijk te kunnen blijven functioneren.

Groepslessen ‘Soepel en in Balans’

Deze les is speciaal voor ouderen die oefeningen willen doen om goed op de been te blijven, of om wat meer te gaan bewegen. Centraal staan oefeningen voor de spierkracht van de benen, balans en souplesse van het hele lichaam. De lessen duren 30 minuten en worden op vrijdagmiddag gegeven in Bestwijzer.