slaapoefentherapie

Los je slaapproblemen op met slaapoefentherapie

De slaapoefentherapeut is expert in het behandelen van langdurige slapeloosheid (insomnia), ongezond slaapgedrag en storingen in het dag-en-nacht-ritme. Slaapoefentherapeuten behandelen volwassenen en kinderen met slaapproblemen.

Wat is slapeloosheid?

Als je vaak slecht slaapt en daardoor overdag minder goed mee kunt komen, dan heb je last van slapeloosheid. Je kunt bijvoorbeeld:

 • moeite hebben met in slaap vallen
 • lang wakker liggen
 • vaak wakker worden
 • te vroeg wakker worden.

Door slecht slapen ben je overdag moe en heb je weinig energie. Je kunt minder aan en kan je niet goed concentreren. Je let minder goed op, reageert minder snel en vaak zonder na te denken.

Wat is slaapoefentherapie?

Slaapoefentherapie is beweegzorg die zich richt op het behandelen van volwassenen en kinderen met slaapproblemen. Slaapoefentherapie verhelpt, verlicht en voorkomt slapeloosheid, problemen met slaapgedrag, en storingen in het dag-en-nacht-ritme. Het doel van slaapoefentherapie is om je te helpen begrijpen wat de oorzaak is van jouw slaapprobleem en je te leren hoe je zelf aan de slag kunt gaan om je klachten aan te pakken.

Wat is een slaapoefentherapeut?

Een slaapoefentherapeut is een oefentherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen. Een slaapoefentherapeut heeft na de hbo-opleiding algemene oefentherapie een traject Slaapoefentherapie op hbo+ niveau gevolgd.

Slaapoefentherapeuten zijn aangesloten bij het Netwerk Slaapoefentherapie. Een slaapoefentherapeut volgt regelmatig slaapbijscholingen en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een slaapoefentherapeut?

De slaapoefentherapeut helpt je om te begrijpen wat de oorzaak is van je slaapproblemen. Je leert gezond slaapgedrag en traint het ontspannen van je ademhaling en spieren. De slaapoefentherapeut legt uit wat de invloed is van je persoonlijke situatie en omgeving op je slaapproblemen. Samen met je slaapoefentherapeut werk je aan het oplossen van je slaapproblemen.
Tijdens de behandeling bij de slaapoefentherapeut leer je

 • wat gezond slaapgedrag is
 • praten over het gedrag dat slapeloosheid veroorzaakt
 • begrijpen hoe slapeloosheid ontstaat
 • hoe gezond bewegen jouw slaap kan verbeteren
 • oefeningen om te ontspannen en stress los te laten
 • grip te krijgen op je gedachten, emoties en gedrag
 • een gezond slaapritme te vinden.

Je krijgt advies en tips voor gezond slaapgedrag die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijkse leven. De slaapoefentherapeut leert je wat je zelf kunt doen om je slaapproblemen aan te pakken. Je slapeloosheid neemt af of verdwijnt.

Meer weten over slaapoefentherapie?

Meer informatie over slaapoefentherapie en slaapoefentherapeuten vind je op de sites van het Netwerk Slaapoefentherapie.

Je hebt geen verwijzing nodig om naar een slaapoefentherapeut te gaan. De behandelingen worden vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar worden de behandelingen vergoed uit de hoofdverzekering van je zorgverzekering.