Oefentherapie Cesar en valpreventie

Een losliggende mat, gladde stoep of kabels over de vloer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor ouderen kan een valpartijen grote gevolgen hebben en leiden tot ernstige verwondingen, zoals botbreuken.

Uit onderzoek blijkft dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Een val kan nogal eens vervelende gevolgen hebben. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun lichamelijke conditie verslechtert.

In onze praktijk wordt het programma “Vallen verleden tijd” aangeboden, ontwikkelt door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Dit is een preventief programma voor zelfstandige senioren die zich onzeker op de been voelen, bang zijn om te vallen of al vaker gevallen zijn.
Dit programma wordt gegeven in samenwerking met Ergotherapie Best- Oirschot. De ergotherapeut zal een thuisbezoek plannen om de valrisico’s in de thuissituatie weg te nemen of te verminderen.

Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:

  • Technieken die u kunnen helpen om weer op te kunnen staan na een val;
  • Diverse situaties uit het dagelijkse leven worden nagebootst in verschillende oefenvormen, bijv. circuittraining;
  • Verbeteren van krachtuithoudingsvermogen en balans;
  • Met oefeningen die u thuis kunt doen om te zorgen dat o.a. de balans en kracht behouden blijven;
  • Advisering omtrent schoeisel en het juiste gebruik van hulpmiddelen;
  • Het inventariseren van eventuele obstakels in Uw thuissituatie om het valrisico in huis te kunnen beperken.

”Vallen verleden tijd” is een product uit ARCUS, paramedisch samenwerkingsverband in Best, van de ergotherapie en oefentherapie Cesar.

Download hier de folder: Vallen verleden tijd.