Oefentherapie Cesar en kinderen

Kinderen bewegen de hele dag door. Het kan zijn dat er bij u vragen over het beweegpatroon of houding van het kind ontstaan. Als een kind bijvoorbeeld vaak valt, een afwijkend looppatroon heeft. Veel kinderen zitten voorover gebogen of hebben door een andere oorzaak een kromme rug heeft. Bijvoorbeeld door de houding die kinderen aannemen als ze met een tablet of smartphone in de bank zitten. Het is geen wonder dat de namen: tablet-nek, iPad-rug of Gameboy-rug u waarschijnlijk niet vreemd in de oren klinken.
Met vragen over het beweegpatroon of houding van het kind kunt u bij de oefentherapeut terecht voor advies en onderzoek.

Houdingsverbetering

Kinderen zitten tegenwoordig veel, thuis voor de TV of achter de computer en op school. Te weinig beweging vergroot de kans op lichamelijke klachten, overgewicht of een motorische ontwikkelingsachterstand. Maar ook bij jongeren blijken vaker houdingsproblemen en/of pijnklachten te ontstaan. De generatie na 1995 weet niet beter dan dat er gameboys, mobiele telefoons, tablets en laptops bestaan. Maar met de opkomst van deze apparaten nemen ook bepaalde nek- en rugklachten toe. Zo vormen vooral pubers een risicogroep om de zogenaamde gameboyrug of tabletnek te ontwikkelen.

Daarnaast zijn er de bekende houdingsafwijkingen die voorkomen bij kinderen en pubers: ronde rug (kyfose), holle rug (lordose) en een scheve rug (scoliose). Als die afwijkingen of klachten er zijn is vroegtijdige behandeling noodzakelijk, omdat de wervelkolom dan nog soepel is. Op latere leeftijd is het corrigeren van de kromming veel moeilijker.

Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:

  • Een betere (werk)houding;
  • Corrigeren van bewegingen;
  • Goed spiergebruik;
  • Goed lichaamsbesef.

Om het volledige artikel te lezen over de zogenaamde ‘tabletnek’, klik hier: http://nos.nl/artikel/2093082-steeds-meer-nekklachten-bij-kinderen-door-gebruik-tablets.html

Pijnklachten

Pijnklachten bij kinderen zijn meestal het gevolg van overbelaste spieren, pezen en botten door een langdurig verkeerde houding. Maar ook pijnklachten veroorzaakt door blessure, ziekte of operatie komen voor en worden door de oefentherapeut behandeld. Al op zeer jonge leeftijd maken we ons houdingen en bewegingen eigen (zitten, rennen, lopen, springen, enz.). Dit gebeurt vaak niet met een optimaal houdings- of bewegingspatroon in ons achterhoofd. Maar wanneer kinderen hier klachten door krijgen is het verstandig om hier een oefentherapeut naar te laten kijken. Dat zij zonder pijn kunnen doen wat ze graag doen, namelijk onbezorgd kind kunnen zijn.