spanningsklachten

Spanningsklachten (psychosomatische klachten)

Spanningsklachten door stress kan een combinatie van psychische en lichamelijke klachten geven. Wij spreken dan van psychosomatische klachten.

Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress en spanningsklachten opleveren. U kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt uw lichaam en geest weer in balans te brengen.

Enerzijds kunt u stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer de concentratie vermindert, u prikkelbaar wordt, gaat piekeren of problemen heeft met slapen. Anderzijds kunt u stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen.

Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, is de psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek bekwaam deze klachten te behandelen. De psychosomatisch oefentherapeut biedt een totaalaanpak. De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek.

Ook als u op een wachtlijst staat voor psychische hulp, kunt u al starten met het aanpakken van uw spanningsklachten. Een deel van uw klachten kan dan alvast aangepakt worden, en de wachttijd wordt op deze manier nuttig gebruikt.

Slecht slapen door spanningsklachten

Slaapoefentherapie voor een brede kijk op uw nachtrust. De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op uw dag. Wanneer u slecht slaapt of slaap tekort komt door spanningsklachten heeft u hier last van in uw dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden uw gevoel, denken, handelen en omgeving uw nachtrust.Slapeloosheid heeft een grote gedragsmatige component. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem. Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Een oefentherapeut helpt mensen met slaaphygiene adviezen en ontspanningsoefeningen waardoor je lichamelijk en mentaal tot rust komt. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is voor u direct toepasbaar.

Ademtherapie

Ademen doen we onbewust. Het is iets waar we nooit bij stilstaan. Tenzij u klachten krijgt en de ademhaling niet goed verloopt. Duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen, oorsuizen of benauwdheid kunnen optreden. De klachten gaan uw dagelijks functioneren negatief beïnvloeden.

Hyperventilatie betekent te veel ademen. Hyperventilatie is geen ziekte, het is een reactie van het lichaam op angst, stress, psychische druk, zorgen, (zakelijke) ongerustheid, overmatige inspanning, benauwdheid of emoties. Kenmerkend voor hyperventilatie is gespannenheid, benauwdheid en de angst die daarmee samengaat.

Ademoefeningen worden ook vaak toegepast met een ander doel: leren ontspannen, dan gebruik je de ademhaling dus als een ontspanningsoefening, of als oefening om beter te slapen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de ademhaling ons zenuwstelsel gunstig beinvloedt. Goed ademen zorgt voor ontspanning en herstel van het lichaam en geest.

Er bestaan heel veel verschillende ademmethoden, je ziet door de bomen het bos niet meer, want: wat is een goede methode voor mijn probleem? De kunst is om de juiste aanpak te vinden voor uw probleem, en dat is voor iedereen anders. De oefentherapeut is opgeleid in verschillende methoden, en zal samen met u gaan oefenen, en op deze manier de juiste aanpak vinden die bij uw probleem past.

Burnout / (over) spanningsklachten

Moeite met ontspannen? Altijd maar AAN staan? Te lange tijd druk geweest, of zorgen gehad? Je lichaam en geest zijn hierdoor gewend geraakt aan de spanning, en het lukt steeds slechter om ontspanning te vinden.
Als deze situatie te lang duurt dreigt u in een burnout te raken. Bij een burnout is juist alle energie weg, je voelt je leeg, moe en lusteloos.
De oefentherapeut kan u leren hoe de ontspanning weer te gaan vinden. We maken gebruik van oefeningen uit verschillende methoden, zoals Mindfulness, Yoga, Ademoefeningen, Meditatie technieken.
Daarnaast gaan we ook samen kijken, hoe u in het gewone leven weer wat tijd kunt vinden voor fijne activiteiten, en hoe je rust in kunt bouwen in je dag.

Vermoeidheid door spanningsklachten

Veel psychosomatische klachten gaan gepaard met vermoeidheid. Om deze te lijf te gaan bestaat er een bewezen methode om je reserves weer aan te vullen en je vermoeidheid te lijf te gaan. Prof. Judith Rosmalen heeft deze methode ontwikkeld en deze wordt veel gebruikt in revalidatiecentra. Onze therapeuten kunnen u helpen deze methode eigen te maken.

Spanningsklachten vergoed?

Psychosomatische oefentherapie wordt vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. U kijkt dan bij vergoedingen voor fysiotherapie en oefentherapie.

Is de wachttijd voor hulp te lang voor u? Dan kunt u aan de slag met uw psychische- en lichamelijke klachten. De psychosomatisch oefentherapeut kan u helpen.