Werkhouding, advies op het werk

Overbelasting van spieren en gewrichten komen vaak voort uit het dagelijks werk. Tijdens deze werkzaamheden worden immers dikwijls dezelfde belastende, herhalende bewegingen gemaakt. Een goede werkhouding is daarom van belang. Goed staan, zitten, bukken en tillen kunnen klachten voorkomen. Met oefentherapie Cesar wordt individueel in de praktijk of op de werkplek gewerkt aan:
  • Verbeteren van de werkhouding;
  • Het versterken van de spieren en verbeteren van de conditie;
  • Ergonomische verbeteringen op de werkplek.
Download de VVOCM folder arbeidsrelevante klachten

Zitten: (beeldscherm)werk en op school

Ieder mens zit en beweegt op zijn eigen manier. Vaak gebeurt dit onbewust. De oefentherapeut maakt u bewust van uw manier van bewegen en zitten en gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van uw werk gerelateerde klachten. (Lang) Zitten is een aanslag op de gezondheid. Door lang stil zitten of in dezelfde houding te staan worden tussenwervelschijven onvoldoende gevoed. Daarom is het van groot belang om voldoende in beweging te blijven. Daarnaast hebben mensen met een slechte zithouding significant meer last van rug of nekklachten. Buiten bewustzijn creëren rondom uw eigen bewegingspatroon, en de relatie met het ontstaan van lichamelijke klachten, wordt ook gekeken naar de werkomgeving. De Oefentherapeut adviseert en helpt u bij het inrichten en/of aanpassen van de werkplek.   inrichting werkplek Wilt u meer informatie over een goede houding achter de computer, bekijk dan het informatie-filmpje hieronder:

CANS/RSI

Klachten kunnen beginnen met stijfheid in armen en handen, tintelingen in de vingers of een raar en oververmoeid gevoel in de armen, nek en schouders. Dit kan leiden tot pijn en tot minder kracht, coördinatie en gevoel. Wanneer daar niets aan wordt gedaan, bestaat de kans op RSI. Tegenwoordig wordt hier ook de term CANS (Complaints of the Arms, Neck and/of Shoulder) voor gebruikt. Iemand met CANS kan ernstig beperkt worden in het dagelijks functioneren. Niet alleen fysiek, maar ook maatschappelijk en psychisch. Het verraderlijke van CANS is dat het heel geleidelijk gaat. Wie te lang in een verkeerde houding zit, staat of werkt en mensen die hoge werkdruk ervaren lopen de meeste risico’s. Voorbeelden van ‘risicovolle’ beroepen zijn: beeldschermwerkers, caissières, kappers, koks, lopendebandmedewerkers, tandartsen, bouwvakkers en (beroeps)musici. Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:
  • Spanning herkennen voordat sprake is van pijn of ongemak, ontspanningsoefeningen;
  • Trainen van een goede werkhouding;
  • Versterken van nek-, rug en schouderspieren;
  • Het aanpassen van de werkplek in ergonomisch opzicht.
Wilt u binnen 2,5 minuten uitleg over het ontstaan en de behandeling van RSI klachten bekijk dan het filmpje hieronder: Download de VVOCM folder arm-nek-schouderklachten

Bukken en tillen

We bukken en tillen dagelijks, vaak zonder hierbij na te denken. De afbeelding hieronder verteld ons hoeveel druk er wordt uitgeoefend op de wervelkolom in verschillende houdingen. Als een mens bukt spelen er veel zwaardere krachten op de ruggenwervels dan als u rechtop staat. Mocht u in gebukte houding gaan tillen, dan wordt het nog zwaarder. Niet alleen te zwaar of te vaak tillen kan klachten aan de rug geven, maar ook een verkeerde houding tijdens het bukken en tillen. druk houdingen