Rugpijn en bekkenpijn

Rugpijn en bekkenpijn met Oefentherapie Cesar: versterken van de rug en het bekken en verbeteren van de houding. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Echter, bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast en pijnlijk worden. Het wordt een probleem als de pijn langer blijft, regelmatig terugkomt of constant aanwezig is. Het dagelijks functioneren kan dan ernstig bemoeilijkt worden. Daarnaast kan rugpijn het gevolg zijn van aandoeningen in de rug, bijvoorbeeld een hernia, slijtage, spit, de ziekte van Bechterew en osteoporose. Voor wie? Voor iedereen met rugpijn die zijn rug wil versterken en wil weten hoe de rug het beste belast kan worden en welke manieren er zijn om pijn te voorkomen en te verminderen. Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:
 • Versterken van spieren, met name van de rug en buik: core stability;
 • Beweeglijkheid en spierspanning verbeteren;
 • Houding- en bewegingsadvies gericht op een goede belasting van de rug, ook preventief;
 • Advies gegeven over belasting en belastbaarheid, tips hoe u de rug het beste kunt belasten.
Download de VVOCM folder lage rugklachten Wilt u binnen 3 minuten uitleg over het ontstaan en de behandeling van lage rugklachten, een hernia of ischialgie, bekijk dan het filmpje hieronder:  

Hernia

Bij het vermoeden van of blijken van een (beginnende) hernia worden veel mensen door de neuroloog doorverwezen naar de oefentherapeut Cesar. Naar schatting hebben jaarlijks 75.000 Nederlanders te maken met een hernia. Door een uitstulping van een tussenwervelschijf, welke drukt tegen de zenuwwortel, ontstaan vaak uitstralende pijnklachten in de benen (soms zelfs tot de voeten) en/of onderrug. De oefentherapeut richt zich op het aanleren van de optimale houding passend bij uw lichaam en klachten zodat natuurlijk herstel van de hernia kan plaatsvinden. Daarnaast zijn verantwoord bewegen en een goede spierkracht en spierbeheersing belangrijke onderdelen om de klachten op te heffen.

Bekkenpijn

De klachten in het bekkengebied kunnen ontstaan door te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding of bewegingen aan te nemen. Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens of na een zwangerschap. Hierdoor vindt verwerking van de banden plaats, waarschijnlijk door het hormoon ‘relaxine’. Er ontstaat zodoende een (te) grote beweeglijkheid in de gewrichten. Het gevolg hiervan kan zijn dat de banden overbelast raken en kunnen beschadigen wanneer er grote krachten op het bekken inwerken, zoals bij zwangerschap en bevalling. Klachten die kunnen ontstaan:
 • pijn in bekkenregio: schaambeen, stuit, bilstreek, laag in rug of soms zelfs de zijkant of achterkant van de bovenbenen;
 • beperkingen in het dagelijks leven;
 • vermoeidheid en angst.
Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:
 • Het aanleren van manieren om de rug en het bekken tijdens dagelijkse houdingen en bewegingen beter te belasten;
 • Het gebruiken van de stabiliserende spieren rondom het bekken.
 • Opbouwen van dagelijkse activiteiten tot gezond functioneren;
 • Trainen van juiste houdingen en bewegingen;
 • Spierversterking, met name van de stabiliserende spieren rondom het bekken en rug, core stability;
 • Conditieverbetering.
Wilt u meer weten over bekkenpijn en/of bekkeninstabiliteit (tijdens of na de zwangerschap), bekijk dan het filmpje hieronder: Download de VVOCM folder bekkenklachten bij zwangerschap

Chronische rugpijn

Wanneer klachten langer dan drie maanden onafgebroken aanwezig, of steeds terugkeren, spreekt men van chronische rugpijn. Door de pijn ontstaat vaak abnormaal beweeggedrag, afname van de fysieke conditie en spierkracht van de (dieper gelegen) rompspieren. Samen met de oefentherapeut brengt u de oorzaken van de pijn in kaart. De oefentherapeut kan u helpen om de rug te versterken zodat je de activiteiten die je graag wilt doen, kunt blijven doen. Daarnaast wordt gekeken naar hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op de pijn. In dit filmpje wordt uitgelegd wat u kunt doen aan chronische pijn: