Nekpijn schouderpijn hoofdpijn

Nek- schouder en hoofdpijn, hoe vaak denkt u niet: ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg’. Of: ‘Tja, daar is toch niets aan te doen’. En wanneer u wél op zoek ging naar een oplossing, dan blijken de klachten opnieuw terug te komen. U vraagt zich af hoe u van uw klacht af kunt komen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.

Voor wie? Zowel preventief, als voor iedereen met klachten aan de nek, schouder en/of hoofdpijn en wil weten welke manieren er zijn om pijn te voorkomen en te verminderen.

Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:

 • Verbeteren van de stand van de nek en schouders;
 • Beweeglijkheid en spierspanning verbeteren;
 • Trainen van de spieren en gewrichten om de nek en gehele schoudergordel te versterken;
 • Advies gegeven over belasting en belastbaarheid, tips hoe u de nek en schouder(gordel) het beste kunt belasten.
 • Medical taping.

Nekpijn

Uit onderzoek blijkt dat 50 tot 70% van de mensen minstens eenmaal in hun leven last heeft van nekklachten.  In een jaar tijd heeft ongeveer 30% van alle mensen een korte of langere periode last van pijn in de nek. Lang niet altijd wordt een duidelijke oorzaak gevonden voor het ontstaan van nekklachten. Er zijn echter een aantal oorzaken die wel aanwijsbaar zijn, hierbij kunt u denken aan een plotselinge of onverwachtse beweging, slijtage of bijvoorbeeld langdurige eenzijdige houding (beeldschermwerk) en spanningsklachten. Pijn, krachtsverlies en stijfheid beïnvloeden uw leven. De oefentherapeut richt zich op het aanleren van de optimale houding passend bij uw lichaam en klachten zodat de klachten verdwijnen. Daarnaast zijn verantwoord bewegen, de juiste balans tussen spanning en ontspanning en spierbeheersing belangrijke onderdelen om de klachten op te heffen.

Schouder- en armklachten

Klachten kunnen beginnen met stijfheid in armen en handen, tintelingen in de vingers of een raar en oververmoeid gevoel in de armen, nek en schouders. Dit kan leiden tot pijn en tot minder kracht, coördinatie en gevoel. Wanneer daar niets aan wordt gedaan, bestaat de kans op RSI. Tegenwoordig wordt hier ook de term CANS (Complaints of the Arms, Neck and/of Shoulder) voor gebruikt. Iemand met CANS kan ernstig beperkt worden in het dagelijks functioneren. Niet alleen fysiek, maar ook maatschappelijk en psychisch. Het verraderlijke van CANS is dat het heel geleidelijk gaat. Wie te lang in een verkeerde houding zit, staat of werkt en mensen die hoge werkdruk ervaren lopen de meeste risico’s. Voorbeelden van ‘risicovolle’ beroepen zijn: beeldschermwerkers, caissières, kappers, koks, lopendebandmedewerkers, tandartsen, bouwvakkers en (beroeps)musici. Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:

 • Spanning herkennen voordat sprake is van pijn of ongemak, ontspanningsoefeningen;
 • Trainen van een goede werkhouding;
 • Versterken van nek-, rug en schouderspieren;
 • Het aanpassen van de werkplek in ergonomisch opzicht.
 • Medical taping.

Wilt u binnen 2,5 minuten uitleg over het ontstaan en de behandeling van RSI klachten bekijk dan het filmpje hieronder:

Spannings- en hoofdpijnklachten

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door te hoog gespannen spieren in de nek en vaak door een verkeerde houding van bovenrug, nek en schouders.

Kenmerkend van (spier)spanningshoofdpijn:

 • Een drukkend, beklemd gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen.
 • Vaak gaan deze klachten gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders.
 • Meestal is er geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid.
 • Duizeligheid/wazig zien, komen wel regelmatig voor.

Spanningsklachten uiten zich vaak in lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten, lage rugklachten en ademhalingsproblemen. Maar ook slecht slapen kan een gevolg zijn van teveel spanningen overdag. Ook kunnen door stress klachten als concentratieverlies, prikkelbaarheid, piekeren en futloosheid optreden. Dit kan in periodes voorkomen of een meer chronisch karakter hebben. Deze spanningsklachten kunnen zijn door de oefentherapie goed te beïnvloeden.

Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:

 • Het aanleren van ontspanningstechnieken;
 • Houding- en bewegingsadvies gericht op het aanhouden van een goede spierspanning;
 • Balans vinden in belasting en belastbaarheid,
 • Het leren herkennen van spanning voordat sprake is van pijn of ongemak.

Download de VVOCM folder Spanningshoofdpijn