Ademtherapie en ontspanningstherapie

De ademtherapie en ontspanningstherapie zijn onderdeel van de oefentherapie Cesar. Verschillende therapeuten in onze praktijk hebben deze specialisatie. Download de VVOCM folder ademhalingsklachten

Hyperventilatie

Hyper (te veel) ventilatie (ademen) betekent te veel ademen. Hyperventilatie is geen ziekte, het is een reactie van het lichaam op angst, stress, psychische druk, zorgen, (zakelijke) ongerustheid, overmatige inspanning, benauwdheid of emoties. Kenmerkend voor hyperventilatie is gespannenheid, benauwdheid en de angst die daarmee samengaat. Tijdens het ademen, ademen we zuurstof (O2) in en koolstofdioxide (CO2) uit. Wanneer u gespannen ademhaalt, ademt u sneller uit, waardoor de CO2- waarde in het bloed daalt, wat kan leiden tot diverse klachten zoals benauwdheid, hartkloppingen, (spier)pijn op de borst, misselijkheid en duizeligheid. Hyperventilatie is beangstigend, het voelt alsof u onvoldoende zuurstof binnen krijgt. Er bestaan twee vormen van hyperventilatie: acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie.
 • Bij acute hyperventilatie is er sprake van een plotseling gejaagde ademhaling, hartkloppingen of andere negatieve (fysieke) gevoelens. Er ontstaat onrust of zelfs angst. Deze angst verstoort uw normale lichaamsprocessen, met onprettige sensaties als gevolg. De klachten kunnen verergeren na de eerste, onverwachte aanval van hyperventilatie. Er kan angst ontstaan voor herhaling. Wanneer de situatie waarin de aanval optrad zich later herhaalt, kan de gedachte aan die angst en paniek opnieuw leiden tot klachten.
 • Zo kunnen mensen in een chronisch patroon van hyperventileren, angst- en paniekgevoelens terechtkomen: het zogenaamde hyperventilatiesyndroom of gegeneraliseerde angstsyndroom. Bij chronische hyperventilatie hyperventileert u als het ware voortdurend, zonder dat er merkbaar snel of veel geademd wordt. Chronische hyperventilatie wordt gekenmerkt door vage klachten, die echter constant aanwezig kunnen zijn. Naarmate u zich meer bewust wordt van uw hyperventilatie, verergeren de symptomen en wordt de kans op een aanval groter. Het woord ‘chronisch’ betekent ‘voortdurend aanwezig’, er wordt niet mee bedoeld dat de klachten niet zullen overgaan.
Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:
 • Ademhalingsoefeningen om de ademtechniek te verbeteren;
 • Informatie en inzicht te geven in de oorzaak en symptomen van hyperventilatie, angst- en spanningsklachten;
 • Het aanleren van strategieën om hyperventilatie, angst of spanning te stoppen;
 • Het verminderen van spanning door ontspanningsoefeningen.
Wilt u in 2 minuten uitleg over het ontstaan en de behandeling van hyperventilatie, bekijk dan het filmpje hieronder:

Ademtherapie bij COPD en astma

COPD en astma zijn longziekten die benauwdheid, hoesten en opgeven van slijm veroorzaken. Het ademen gaat vaak gepaard met piepen en brommen, vooral bij inspanning. Bij COPD gebeurt dit continu, bij astma in aanvallen. Mensen raken hierdoor vermoeid, wat in het dagelijks leven tot beperkingen leidt, in meer of mindere mate. Traplopen, sporten, boodschappen doen, haren wassen, stoeien met de kleinkinderen enzovoort. Het lukt niet meer of gaat heel moeizaam. De oefentherapeut Cesar onderzoekt in hoeverre de ernst van de verminderde longfunctie overeenkomt met de beperkingen in het leven van alledag. Op basis daarvan kan een individuele behandeling gestart worden. Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:
 • Een betere ademtechniek;
 • Meer inspanningsvermogen en conditie;
 • Een betere spierkracht;
 • Oefeningen gericht op het dagelijks leven, zoals zitten, opstaan, wandelen;
 • Meer kennis van het ziektebeeld;
 • Het verminderen van angst m.b.t. kortademig- en benauwdheid;
 • De inhalatietechniek van medicijnen;
 • Hoesttechniek.
Wilt u binnen meer informatie over COPD en/of astma, bekijk dan de filmpjes hieronder.

COPD

Astma

Spanning- en pijnklachten

Spanning- en pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door lichamelijke en psychische factoren, stress kan een belangrijke factor zijn. Merkbaar als onze concentratie vermindert, wij prikkelbaar worden, gaan piekeren of problemen hebben met slapen. Anderzijds kunnen wij stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten, lage rugklachten en ademhalingsproblemen. Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:
 • Het aanleren van ontspanningstechnieken;
 • Houding- en bewegingsadvies gericht op het aanhouden van een goede spierspanning;
 • Balans vinden in belasting en belastbaarheid,
 • Het leren herkennen van spanning voordat sprake is van pijn of ongemak.