Artrose

Wanneer mensen aan artrose denken, denken ze vaak aan ouder worden of aan versleten botten. Maar artrose kan op elke leeftijd voorkomen! Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt gevormd door 2 (of meer) botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Gewrichtskraakbeen heeft als het ware de functie van een stootkussen en zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en kan op den duur zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor gaan botuiteinden elkaar raken. Daardoor kunnen ook problemen staan met het onderliggende bot, waardoor er uitsteeksels kunnen groeien aan de botten. Bewegingen worden hierdoor pijnlijker en vaak krijgen mensen de neiging om het gewricht steeds minder te gaan gebruiken. Dit werkt juist averechts: het gewricht wordt stijver en zullen de spieren eromheen verslappen.
Artrose kan in alle gewrichten optreden maar komt meestal voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en in de wervelkolom.

Wanneer het een probleem wordt om bepaalde houdingen of bewegingen uit te voeren, kan de oefentherapeut u helpen. Zowel de thuissituatie, werkomgeving, hobby’s en sporten komen aan de orde. Door de adviezen leert u gezonder te bewegen om zodoende weer optimaal te kunnen functioneren tijdens alle dagelijkse activiteiten. Daarnaast leert u oefeningen om spieren rondom het pijnlijke en/of stijve gewricht te versterken waardoor klachten verminderen.

Vanaf januari 2018 krijgt u bij artrose in de knie- en/of heupgewricht maximaal 12 behandelingen oefentherapie per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering.

Onze therapeuten zijn aangesloten bij het landelijke Netwerk Artrose.